Houd je van...
fotografie? en poëzie? goed eten? knutselen? geïnspireerd worden? goede dingen delen? blijf dan maar even plakken :)

10 oktober 2012

Gimme home made!

Ik vind zelfgemaakte kadootjes altijd héél erg leuk! Om te krijgen èn om te geven. De aandacht, tijd en zorg die in een zelfgeknutseld presentje zijn gestopt, zijn voor mij echt een waardevolle toevoeging! Voor de mede-liefhebber: zie hier mijn favoriete home made kadootjes.

Verwen-verzorgingsproduct
bijvoorbeeld bodyscrub of bodybutter
Het is helemaal niet moeilijk zelf verzorgingsproducten te maken. Het leuke ervan is dat je gezonde cosmetica kunt maken, die vrij is van allerlei enge chemische toevoeging en dat je zelf kunt bepalen wat voor geuren je gebruikt.

Voor een bodybutter heb je het volgende nodig:
-shea butter
-kokosolie
-amandelolie
-kruiden en/of essentiële olie

Je gebruikt de shea butter, kokosolie en amandelolie in de verhouding 2:1:1. Verwarm de shea butter en kokosolie au bain marie. Wanneer het geheel gesmolten is, haal je het van het vuur. Voeg nu de amandelolie, kruiden en/of essentiële olie toe. Laat het mengsel afkoelen tot het een beetje gestold is en roer het dan flink met een garde, tot het boterachtig is geworden. Schep de bodybutter in een schone glazen pot en leuk die eventueel op met een etiket of label. It's as easy as that!

De ingrediënten kun je bij verschillende webshops kopen. Ik heb goede ervaring met Het Geurenrijk en K&K Kruidenshop.

Let bij het kiezen van een essentiële olie wel op of deze geschikt is om op de huid te gebruiken! Sommige oliën zijn namelijk alleen geschikt om te verdampen. Je kunt de olie kiezen op geur, maar bijvoorbeeld ook om geneeskrachtige werking.

Op internet vind je ontzettend veel andere "recepten" voor het maken van allerlei crèmes, lotions en scrubs. Leef je uit :)

***

Zelfgebakken taart
Deze klassieker biedt eindeloze mogelijkheden! Ga voor chocolade, appel, bosvruchten of worteltjestaart, tarte tatin, cheesecake, vlaai, spekkoek, cake of een ander lekker baksel. Wat je ook kiest: je gaat de ontvanger er zeker blij mee maken (tenzij diegene niet van baksels houdt, maar dat zegt dan meer over diegene dan over je baksel :D)! Om het helemaal af te maken, doe je de taart kado in een betekende, beplakte, beschreven of anderszins versierde taartdoos. Je kunt bij de bakker vaak wel zo'n doos krijgen.

***

Zelfgeschreven gedicht
Poëzie moet je maar net liggen, maar mijn ervaring is dat mensen het HEEL leuk vinden om een speciaal voor hen geschreven gedicht te krijgen! Het hoeft helemaal niet lang te zijn. Een paar regels op een mooi stuk papier is al helemaal fijn!
Maar hoe schrijf je dan een goed gedicht? Tja... daar bestaat geen eenduidig antwoord op. Poëzie is wat dat betreft een beetje zoals onkruid: beauty lies in the eye of the beholder. Dat is een beetje vaag, maar geeft tegelijkertijd ook alle vrijheid om ervan te maken wat jij wil!

Poëzie verschilt (vaak) van gewoon taalgebruik, doordat een andere opmaak wordt gebruikt (de regeleindes zijn bijvoorbeeld anders), doordat er herhaling in voorkomt op verschillende niveau's (ritme, woord, klank, betekenis) en er allerlei stijlfiguren in worden gebruikt. Maar dit zijn dus geen vereisten!

Als je een gedicht voor iemand wil schrijven, probeer dan eerst helder te krijgen wat je wil zeggen. Die boodschap kun je dan in een mooi jasje gieten. Bijvoorbeeld door andere woorden te kiezen, zoals woordparen die goed bij elkaar passen door hun klank, of door vergelijkingen te maken met zaken die een prettig beeld oproepen. Tip: vermijd cliché's en dode metaforen en probeer niet koste wat kost te rijmen.

***

Fotokado
Geef een (uitvergroting van een) foto die een speciale betekenis heeft voor jullie. Je kunt hem in een bijzondere lijst doen, bijvoorbeeld een die beplakt is met schelpen, veren, of kiezels (je weet wel, van het strand waar jullie die fantastische vakantie hadden samen), je kunt de lijst verven of er zelf een knutselen van mooie takken, bijvoorbeeld van berkenhout of kersenhout.

***

Tekening of schilderij
Ik stel me voor dat een aantal van jullie dit kado direct afschiet, omdat jullie vinden dat je niet kan tekenen. Ik vind dat onzin: volgens mij kan iedereen tekenen. Je moet het gewoon doen! Met een voorbeeld en een gum bij de hand kom je een heel eind. Als je het makkelijk vindt kun je ook een sjabloon gebruiken of iets overtrekken. Het hoeft helemaal niet ingewikkeld of een exacte weergave van iets te zijn. It's the thought that counts! Begin gewoon altijd in klad met potlood en klieder net zolang door tot je tevreden bent. Als je gaat verven, is het handig om met meerdere kleuren te werken, zodat je eventuele foutjes makkelijk kunt corrigeren. Voor weinig geld koop je een schildersdoek waarop je kunt werken.

Geen opmerkingen: